(Rosmrinus officinalis)
Porijeklo: Mediteran
Uzgoj: Voli sunčana područja zaštićena od vjetra. Traži dobro drenirana tla ili vapnenasta. Sadi se iz sjemena ili reznica. Osjetljiv je na mraz.
Korisni sastojci: Sadrži eterično ulje (čiji su glavni sastojci cineol, borneol, bornilacetat, kamfor i kamfen), alkaloide, organske kiseline, flavone, smole.
Ljekovitost: Ulje ružmarina poboljšava prokrvljenost i širi krvne žile. Pomaže kod loše probave, anemije i tromosti želudca. Ružmarinovo vino ili rakija pospešuje rad jetre i izlučivanje žuči, ublažava epilepsiju, podiže nizak krvni tlak, pospješuje krvotok, liječi vodenu bolest srčanog podrijetla, žuticu, iscrpljenost, neplodnost, bijelo pranje, vrtoglavicu, nadimanje, zastoj mokraće. Čaj djeluje protiv grčeva, kašlja, mokraćnih kamenaca, astme, migrene, glista. Oblozi od čaja se stavljaju na uganuća, iščašenja, modrice, edeme, kontuzije.
Recepti:
Čaj
Za čaj je potrebno 30g ružmarina i jedna litra vruće vode. Pustiti da odstoji 2-3 sata. Procijedi se i pije prije jela. Čaj potiče stvaranje želučanih sokova.
Kupka
Za kupku se uzima 4 šake biljke na 5 litara vode. Kuha se 3-5 minuta.
Tinktura
Dvije velike žlice usitnjenog ružmarina preliti s jednom litrom alkohola. Pustiti da stoji 10 dana. Nakon toga procijediti. Konzumirati 6-10 kapi na kocki šećera ujutro natašte. Može se uzeti i sa medom.
Ružmarinovo vino
20 grama usitnjene biljke drži se tjedan dana u litri kvalitetnog vina.
Macerat od ružmarina
Radi se sa svježim ili suhim listovima koji se potope u maslinovom ulju. U ulju stoje 2-3 tjedna. Zatim se procijedi. Koristi se kod bolova u mišićima, za rast i jačanje kose, kod peruti.
Kupka
Šaka svježih ili suhim iglica ružmarina stavi se u toplu kupku ili se napravi kao čaj. Kupka opušta mišiće, potiče cirkulaciju, djeluje antiseptički.
Napomena: Ne uzimati velike količine kod trudnica i osoba s visokim tlakom.





