Interni/domski projekti

PROJEKTI / Interni-domski projekti


Okusi zavičaja

Cilj: promovirati tradicionalnu kuhinju i običaje pojedinih krajeva Hrvatske


Projekt se provodi u domu izradom prigodnog kutka s autohtonim jelima pojedinih krajeva Hrvatske.

U projekt se uključuju učenici koji u domu pripremaju tradicionalna jela svoga kraja i roditelji koji kod kuće sa svojom djecom pripremaju jela i donose ih u dom.


Projektom su obuhvaćeni Istra, Kvarner i otoci, Lika i Gorski kotar te Slavonija i kontinentalni dio Hrvatske.


Dani kruha

Cilj: Educirati učenike o važnosti plodova zemlje, čuvanju hrane te svjetskoj gladi.


Projekt se provodi svake godine u Domu izradom prigodnog kutka, ukrašavanjem doma, izradom kruha i slastica. kao članica Eko škola prema određenom rasporedu sudjelujemo na Svehrvatskoj smotri dana kruha.


Turistička kultura

Cilj: Edukacija učenika o važnosti kulturne baštine i njenog očuvanja.


Projekt se provodi svake godine kroz upoznavanje novih učenika s prirodnom i kulturnom baštinom Lovrana, Mošćenica, Lignja i Lovranske Drage (kada to vrijeme dozvoli i Kastva i Veprinca).


U sklopu projekta javljamo se i na natječaj Turističke kulture u organizaciji pro kulture Split te sudjelujemo s projektima prema predviđenoj temi za tu godinu.


Eko dom

Cilj: Ekološki osvijestiti mlade ljude koji će takav način života prihvatiti kao način življenja.


Učenički dom Lovran projekt provodi od 2013. godine i od tada je u statusu Eko doma. Trenutno imamo brončani status.


Projekt se provodi kroz temeljni program, izborne i posebne programe te programe obogaćivanja.


Kroz projekt nastojimo provesti cirkularnu ekonomiju kao način upravljanja domom.


Kao dio projekta proveli smo i Projekt kišnice, u sklopu kojeg smo obnovili stare vojne šterne, proveli vodu kišnicu za zalijevanje vrta, potrebe praone i sanitarne vode u prizemlju.


Mediteranski vrt također je u službi ovog projekta. Učenici uče uzgajati mediteransko bilje i povrtnice te upotrebljavati ih za prehranu, uzgoj sjemena, izradu macerata, čajeva, mirisnih vrećica, krema isl. Ostatke bilja kompostiramo i vraćamo ponovno vrtu.


Dio projekta je i štednja energije. učenici putem monitora mogu pratiti potrošnju energije, rada na poticanju smanjenja potrošnje uz optimalnu upotrebu energenata, a u planu je i izgradnja solara.


Tradicijska kuhinja i jestivo samoniklo bilje

Cilj: Upoznati učenike s jestivim samoniklim biljem kraja.


U sklopu projekta učenici kroz kraće izlete upoznaju samoniklo jestivo bilje našeg kraja (prvenstveno šparogu, bljušt, veprinu, čajne biljke, marun), od nabranog bilja pripremaju jela, a u planu je i izrada male kuharice samoniklog jestivog bilja.


Projekt se provodi svake godine.


Stvorimo iz doma dom

Cilj: Poticanje i motiviranje učenika i djelatnika na osmišljavanje i uređivanje doma radi stvaranja što ugodnije odgojno-obrazovne klime.


Projekt se provodi svake godine, obuhvaća izradu namještaja od paleta, izrade ukrasa, održavanja zelenih površina i sl.


Uključeni roditelj

Cilj: Edukacija roditelja i motiviranje na aktivnije uključenje u rad Doma.


Projekt se provodi 4 godine.


U sklopu projekta putem anketa ispituje se mišljenje i stavovi roditelja o željama i kvaliteti rada Doma, educira se i informira roditelje o radu Doma putem brošura, na roditeljskim sastancima i sl.


Potiče se roditelje na vođenje kreativnih radionica za učenike, potiče ih se na češću suradnju s djelatnicima doma, otvoreniju i transparentniju komunikaciju.


Klub volontera

Cilj: Educirati učenike o važnosti volontiranja te poticanje na aktivno volontiranje.


U sklopu projekta učenike se potiče na volontiranje i humanitarni rad s djecom, starijim osobama i Azilima za životinje.


Projekt traje 4 godine.


Imate li pitanja? Slobodno nas kontaktirajte.


UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN