Naziv biljke: Majčina dušica

(Thimus serpyllum)

Porijeklo: Mediteran

Uzgoj: Razmnožava se dijeljenjem stare biljke. Raste na kamenjarima, uz puteve.  

Korisni sastojci:  Sadrži željezo i  kalcij. Medonosna je biljka.

Ljekovitost: Djeluje atimikrobno i spazmolitično. Pomaže kod nervoze, depresije, alkoholizma (nakon pijenja alkohola, a zatim čaja od majčine dušice dolazi do povraćanja, pa se gubi želja za daljnjom konzumacijom). Korisna je kod astme, bronhitisa, tuberkuloze – olakšava iskašljavanje, umiruje kašalj, sprečava širenje upala. Regulira menstrualni ciklus, koristi se kod bolesti bubrega, anemije, nesanice, reume. Korisna je i kod glavobolje, bolesti jetre.

Ulje se koristi kod kašlja i za dezinfekciju, za izradu vodica za usta i zubne paste.

Recepti

Čaj

Koriste se sušeni listići bez stapki.  Za čaj staviti jednu žličicu sušenih listića  na šalicu čaja.

Eterično ulje

Svježe listiće ubrane prije i za vrijeme cvjetanja  destilirati   s vodenom parom.

Sirup

Svježe lišće iscijedimo u sokovniku ili kroz gazu. Na litru dobivenog soka dodamo 2 kg meda ili prokuhamo 10 minuta s 2 kg šećera.

Tinktura

Za tinkturu je potrebno 200 g lišća majčine dušice, 100 g glicerola, 320 g koncentriranog alkohola, 580 g destilirane vode.

Usitnjeno lišće prelije se glicerolom, alkoholom, vodom.  Povremeno je potrebno protresti ili promiješati. Nakon 8 dana potrebno je procijediti.

Koristi se 20-30 kapi nakapanih na kocki šećera.

Može se i pripremiti i na slijedeći način: 4 grančice svježe majčine dušice preliti s 2,5 dl domaće rakije lozovače.  Nakon 14 dana može se koristiti kod bolova u želucu (pije se po jedna žlica rakije).

Ovom tinkturom može se i masirati bolna mjesta kod gihta, reume, uganuća.

 

Ulje od majčine dušice

Ubrati cvatove , napuniti bocu, preliti maslinovim uljem tako da ulje pređe dva prsta iznad bilja. Ostaviti na suncu 14 dana i procijediti.  

Sirup od majčine dužice

Redati red biljke, red šećera i tako do vrha tegle. Ostaviti na suncu 3 tjedna. Nakon toga procijediti uz dodatak vode da pokupi preostali šećer. Kuhati na laganoj vatri da se zgusne.


Imate li pitanja? Slobodno nas kontaktirajte.


UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN