Naziv biljke: Kadulja

(Salvia officinalis)

Porijeklo: Mediteran

Uzgoj: Raste divlje po kamenitim, neplodnim ,   sunčanim mjestima. Sada se i uzgaja. Otporna je na sušu.

Korisni sastojci: Sadrži flavonoide, alkaloide, tanine, smole, eterično  ulje, organske kiseline, vitamine B, K A, C, terpene, fenolne spojeve.

Ljekovitost: Koristi se kod probavnih smetnji, kod nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, kod anoreksije, kod infekcija probavnih organa i upale sluznice. Povećava otpornost stjenki  krvnih žila. Koristi se kod liječenja dijabetesa. Smanjuje pretjerano znojenje. Izvana se koristi za ispiranje usta i za grgljanje kod upalnih infekcija, angine, kod liječenja kožnih oštećenja koja sporo zarastaju.

Recepti:

 Čaj

Jedna mala žlica nasjeckane kadulje prelije se s 2,5 dl vrele vode i ostavi da malo odstoji.

Ocat 

Bocu šireg grla rastresito napuniti cvjetovima livadne kadulje, prelijte jabučnim octom. Bocu pustite 14 dana na suncu pa procijedite.

 Sjedeća kupka

Dvije pune šake   listova stavi se u hladnu vodu i ostave preko noći. Sljedećeg dana sve se grije do vrenja  i dodaje vodi za kupanje.

Macerat 

Veliku staklenku do pola napunite lišćem kadulje te prelijte s maslinovim uljem. Ostavite na suncu ili toplom mjestu 40 dana.  


Imate li pitanja? Slobodno nas kontaktirajte.


UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN
UČENIČKI DOM LOVRAN