Međunarodni program Eko dom

U međunarodni program Eko-škola koju u Hrvatskoj koordinira Udruga Lijepa naša Učenički dom Lovran priključio se 06.11.2013.godine, a status Eko doma dobio je 15.05.2015.godine. Status Eko-škole sustav je nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. ( eko.lijepa-nasa.hr) Od tada se status Eko-doma obnavlja svake dvije godine. Kroz godine mijenjala se tema djelovanja od vode, otpada, energije, kulturne baštine. Cilj uključenja u projekt Eko-doma je stvoriti ekološki osviještene mlade ljude koji će takav način razmišljanja prihvatiti kao način življenja i ponašanja s težnjom implementacije spoznaja u okruženje. Eko odbor na sastanku u rujnu donosi odluku o temi djelovanja otpad, recikliranje i razvrstavanje otpada, voda ,energija, kulturna baština, prijevoz itd. Temeljem plana i programa rada, odrede se zadatci, nositelji i vrijeme realizacije. Podršku u realizaciji programa Domu pruža Turistička zajednica Lovran.

Provedba program u Domu odvija se kroz tri područja rada a to su:

  • Očuvanje i unapređenje zdravlja
  • Socio-emocionalno područje
  • Kreativnost

Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu Doma. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju domskog okoliša. Svi sudionici života u Eko-školi-domu: učenici, odgajatelji, administrativno i tehničko osoblje Doma, roditelji, javna i mjesna poduzeća, predstavnici lokalne uprave i dr., zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti s ciljem smanjenog opterećenja okoliša. Promocija programa provedbe eko škola u Domu provodi se na način da smo u našoj uključenosti u projekt informirali javnost putem medija i promocijom u našem učeničkom listu Marun.

Eko kodeks osmisli su učenici na eko grupi, a ideju su pronašli u našem projektu Stvorimo iz Doma dom. Eko kodeks postavljen je na panou u ulazu u Dom, a glasi STVORIMO IZ DOMA DOM –ZA BOLJI DAN URADI SAM.

Kako bi učenici spoznaje o odgoju za okoliš mogli prihvatiti kao način ponašanja, Učenički dom Lovran prihvatio je drugačiju koncepciju rada i života s naglaskom na ekološkom osvješćivanju korisnika i svih radnika Doma.

U izvannastavnim aktivnostima program eko škole-doma provodi se realizacijom sljedećih aktivnosti: Ekološko ponašanje prema prirodi, Održivi razvoj, Izrada božićnih ukrasa, Izrada predmeta od otpada, I mi smo dio planete, Zemlja treba tvoju pomoć, Otpad ili smeće - od tebe sve kreće, Uskrsne kreativne radionice i bojanje jaja (eko ideje), Lov na blago.

Obilježavaju se važniji dani vezani uz očuvanje okoliša : Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Svjetski dan hrane, Turistička kultura – s temom ljekovito bilje, Međunarodni dan životinja, Marunada, Dan borbe protiv plastičnih vrećica, Dan sunca, Sat za planet zemlju, Dan planeta Zemlje i Dan šparoga.

Uporaba kišnice za zalijevanje i navodnjavanje, kao i uporaba kišnice u praonici nastavlja se kao projekt i na korištenje kišnice iz rezervoara za ispiranje sanitarnog čvora. Višestruka iskoristivost kišnice uz praonicu, zalijevanje vrta i kao sanitarna voda u sanitarnim prostorijama podiže uštedu troškova energenata kao jedan od ciljeva Eko- projekta.

Kontinuiranom zamjenom vanjske dotrajale stolarije uštedu troškova za energiju povećavamo, smanjujemo troškove za nabavku lož ulja zbog bolje izolacije. Uštedi doprinosi i sanacija dijela fasade.
Uređenje vrta i okoliša doma dio je svakodnevnih aktivnosti kroz rad u domskom vrtu sadnjom i brigom o biljnim vrstama, ukrasnim biljem, grmljem, sezonskim cvijećem i ljekovitim biljem.

Obzirom da imamo status Eko doma orijentirani smo na korištenje eko materijala za izradu namještaja od paleta. Upravo od paleta napravljene su klupe koje ukrašavaju vrt i služe za druženja i okupljanja. Domski vrt i okoliš krasi mala kamena fontana okružena sukulentima koju pokreće sunčeva energija.

 

 
UD "LOVRAN"
43.istarske divizije 3, 51415 Lovran 

RAVNATELJICA:
 mr.sc. Nataša Tomić, prof.
Tel: 091/444-5770TAJNICA: 
Maja Voštan Kadić, dipl. iur.
tel: 051/292-444

PEDAGOG: