30 godina samostalnog rada Učeničkog doma Lovran

POVIJEST DOMA
„30 godina samostalnog rada Učeničkog doma Lovran“Počeci datiraju još od davne 1948…
Povijest Učeničkog doma Lovran datira još od davne 1948.godine od kada je Dom pod okriljem školskih, odgojnih i kulturnih ustanova tadašnjih općina i kotara značajno doprinosio obrazovanju stručnih ugostiteljsko-turističkih kadrova i gospodarstvu ovog kraja.
Nastaju Centri usmjerenog obrazovanja…
Od 1978. Učenički dom Lovran djeluje u sklopu Centra usmjerenog obrazovanja Drago Gervais Opatija sa sjedištem u hotelu „Galeb“ u Opatiji, da bi se u zgradu bivše vojarne u Lovran preselio krajem 1985. godine.

1991. godine Dom postaje samostalna ustanova…
Nastankom samostalne Republike dolazi do napuštanja Centara usmjerenog obrazovanja te 30. listopada 1991. godine tadašnja Skupština općine Opatija donosi Odluku o osnivanju Đačkog doma u Lovranu te od tada Dom samostalno djeluje.

Te prve godine samostalnog rada u domu je smješteno dvjestotinjak učenika iz svih krajeva Hrvatske. U najtežim ratnim godinama Dom je je nesebično otvorio svoja vrata učenicima prognanicima iz svih krajeva naše zemlje.

Kroz Dom koji ove godine obilježava trideset godina samostalnog rada prošlo je nekoliko tisuća učenika koji su u Domu imali smještaj, prehranu i pedagoški rad i pomoć tijekom svog školovanja.

Cilj je uvijek isti…
Dom se tijekom godina mijenjao, mijenjao je svoj izgled, kroz njega su prolazile generacije učenika i djelatnika ali cilj i zadatak je uvijek isti - pružiti potporu učenicima u završavanju željenog zanimanja, osposobiti ih za cjeloživotno učenje, razviti socijalne, komunikacijske i tržišne kompetencije, te kompetencije za život u demokratskom građanskom društvu.

Učenički dom Lovran teži ostvarivanju ciljeva i zadataka odgoja i obrazovanja i to poštivanjem osobnosti svakog pojedinog učenika, poticanjem tolerancije i odgovornosti, uklanjanjem predrasuda, stereotipa i razvijanjem osjećaja za multikulturalnost.

Psihološka karakteristika života učenika u Domu temelji se na stvaranju povoljne atmosfere u kojoj učenici mogu razvijati svoje talente i osobnost, kao i zadovoljavati potrebe - za sigurnosti, povjerenjem, ljubavi, zadovoljstvom, dok socijalna karakteristika prožima se u interakciji s društvenom sredinom. A upravo u suradnji s lokalnom sredinom Dom svih ovih godina sudjeluje na mnogim turističkim, kulturnim, i gastro manifestacijama kao što su Marunada, Dani trešanja, Dani šparoga na kojima promovira zajednicu u kojoj djeluje.

Pored pružanja usluge smještaja i prehrane kao preduvjeta za uspješno završavanje upisanih srednjih škola provodi se organizirano učenje uz instruktivan rad odgajatelja.
Slobodno vrijeme učenici koriste zabavno i korisno u odgojnim skupinama i organiziranim interesnim aktivnostima.

Dom danas…
Danas Učenički dom Lovran raspolaže s kapacitetom od 200 smještajnih jedinica raspoređenih na tri kata.
Korisnici usluga Doma su učenici koji pohađaju odgojno-obrazovne ustanove, odnosno srednje škole na području grada Opatije i to Ugostiteljsku, Obrtničku, Hotelijersko-turističku školu i Gimnaziju Eugen Kumičić Opatija, a nekolicina su učenici riječkih srednjih škola.
Odlukom nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, Dom na smještaj i prehranu prima i studente.
Uz to Dom obavlja djelatnost posredovanja pri zapošljavanju redovnih učenika srednjih škola Primorsko-goranske županije u periodu ljetnih, proljetnih i zimskih praznika.

Učenički dom Lovran u ljetnim mjesecima kao hostel pod nazivom Lumber ugošćuje
grupe gostiju .
Dom će i u godinama koje dolaze raditi na ostvarivanju cilja a to je zadovoljiti potrebe svih korisnika usluga: učenika, studenata i njihovih budućih poslodavaca.
Temelj uspješnosti Učeničkog doma Lovran u narednom razdoblju jesu opredjeljenje i obveza svih zaposlenika u kvalitetnom obavljanju poslova i opredjeljenju za ostvarenje misije, vizije i razvojne strategije Doma.
Naši projekti
Tijekom godina djelovanja u Domu su realizirani brojni projekti na kojima su radili učenici i djelatnici Doma. Bilo ih je doista mnogo a neki od najzanimljivijih su:

 • 2007. – „Lovranština – raj na Zemlji“
 • 2008. – „Da se ne pozabi“
  Uključivanje u manifestaciju „Marunada“
 • 2010. – Prvi put sudjelovali na smotri Kulturne baštine Hrvatske održane na Hvaru
 • 2011. - „Što je za mene baština“
 • 2012. – „Nematerijalna baština Lovranštine“
 • 2013.- „Parkovi Opatije“
  - pokrenut projekt „Stvorimo iz Doma dom“
  - Dom se uključuje u projekt „EKO škola“
 • 2014.- „Kad hobi postane zanimanje“
 • 2015.-„Mali, veliki ljudi mog zavičaja“
  - Dom dobiva status EKO DOM-a
 • 2016.- „Mirisi i okusi zavičaja“
  - „Vegetarijanska prehrana“
 • 2017. - „365 dana mirisa i okusa Kvarnera“
  - Osnovan domski Volonterski klub
 • 2018. - „Kako su liječili naši stari“
  - Osnovana Učenička zadruga „Marun“
 • 2019 . Pokrenut projekt „E-dnevnik“
  Projekt „Kišnica“
 • 2020.- „Tradicijska kuhinja i jestivo samoniklo bilje“
 • 2021. –„Iz moje super kante“
PROSINAČKI DANI
ŽIVOT I RAD U DOMU IZ KUTA UČENIKA, RODITELJA I ODGOJNO-OBRAZOVNIH DJELATNIKA